Työntekijän oikeudet 

Olen raskaana ja haen työpaikkaa. Kuinka toimin? 

Raskaus ei ole este uudelle työlle. Jos löydät ilmoituksen kiinnostavasta työpaikasta, 
voit hyvin hakea paikkaa. 

Sinun ei tarvitse kertoa raskaudestasi missään työnhaun vaiheessa. Sinun ei tarvitse vastata kysymyksiin, jotka koskevat lapsia tai lasten hankkimista. Työpaikan saamiseen ei saa vaikuttaa se, 
että et vastaa näihin kysymyksiin. 

Kun saat uuden työn, kerro työnantajalle heti, jos työ aiheuttaa vaaraa sinulle tai sikiölle. Työsuojelu varmistaa, että työn tekeminen on turvallista. 

Raskaus, lapset tai perhevapaa eivät saa vaikuttaa siihen, saatko työpaikan. Sama koskee määräaikaista työpaikkaa. Työpaikan saamisen pitää perustua osaamiseesi. Raskaus, lapset tai suunnitelmat perhevapaista eivät liity siihen, kuinka pätevä olet.  

Olen työsuhteessa ja tulen raskaaksi. Kuinka toimin? 

Ilmoita työnantajalle raskaudestasi viimeistään 2 kuukautta ennen kuin äitiysvapaa alkaa. Sinun ei tarvitse kertoa aikaisemmin. Raskaus, lapset ja suunnitelmat perhevapaista ovat yksityisasioita. 

Kun tulet raskaaksi tai jäät perhevapaalle, asemasi työyhteisössä ei saa huonontua. Raskaus ei saa heikentää palkkaa tai työtehtäviä. Raskaus ei myöskään saa heikentää mahdollisuuksia kouluttautua tai edetä urallasi. 

Sinua ei voida irtisanoa raskauden vuoksi. Myöskään koeajalla työsuhdetta ei saa purkaa raskauden vuoksi. 

Jos olet määräaikaisessa työsuhteessa, raskautesi tai perhevapaasi ei saa vaikuttaa työn jatkumiseen. Muista myös, että määräaikaista työsopimustasi ei saa lopettaa siihen, kun perhevapaa alkaa. 

Olen perhevapaalla. Miten toimin? 

Jos työpaikallasi tapahtuu muutoksia perhevapaasi aikana, sinut pitää ottaa huomioon samalla tavalla kuin muut työntekijät. Voit sopia esimiehesi kanssa, miten pidätte yhteyttä perhevapaasi aikana. 

Perhevapaan aikana sinua ei voida irtisanoa tuotannollisista tai taloudellisista syistä. Sinut voidaan irtisanoa näistä syistä vain, jos työnantaja lopettaa toimintansa kokonaan. 

Palaan perhevapaalta töihin. Miten toimin? 

Hyvä työpaikka valmistelee työhön paluusi huolella ja toivottaa sinut tervetulleeksi. 

Sinulla on oikeus jatkaa entisessä työssäsi. Työnantaja ei saa vaihtaa sinua uuteen työntekijään tai sijaiseesi, vaikka sijainen olisi työnantajan mielestä pätevämpi kuin sinä. 

Ketään ei voi irtisanoa sen takia, että hän on raskaana! 

Epäilen, että minua on syrjitty raskauden tai perhevapaan takia. Miten toimin? 

Ota yhteys tasa-arvovaltuutettuun. Tasa-arvovaltuutetun puhelinnumero on 0295 666 842. 
Tasa-arvovaltuutetun neuvonta on ilmaista ja luottamuksellista. Voit ottaa yhteyttä myös nimettömänä. 

Jos kuulut ammattiliittoon, ota yhteys luottamusmieheen tai liiton lakineuvontaan. Ammattiliiton jäsenmaksuun kuuluu oikeus lakineuvontaan. 

Voit myös ottaa yhteyttä oikeusaputoimistoon, lakiasiaintoimistoon tai asianajajaan. Lakipalvelut ovat yleensä maksullisia. Tarkista, onko sinulla sellainen oikeusturvavakuutus, joka kattaa oikeudenkäyntikulut. 

Voit kysyä ohjeita ja neuvoja myös oman alueesi aluehallintoviraston (AVI) työsuojeluviranomaisilta