Syrjintäkielto työtehtävien jakautumisessa perhevapaalta palatessa
Perhevapaalta palaava työntekijä joutuu usein tilanteeseen, jossa hänen työtehtävänsä ovat kadonneet perhevapaan aikana. Vaikka työnantajalla on oikeus ja mahdollisuus järjestellä työntekijöiden työtehtäviä, on monesti näissä tilanteissa kyse tasa-arvolain syrjintäkiellon rikkomisesta.
Työsopimuslain 4 luvun 9 §:ssä säädetään perhevapaalta palaavan työntekijän oikeudesta palata työhön. Työntekijällä on perhevapaiden päättyessä oikeus palata ensisijaisesti aikaisempaan työhönsä. Paluusuoja tarkoittaa työnantajaa velvoittavaa, porrastettua työntarjoamisjärjestystä. Työsuhteen ehtojen tulee säilyä vähintään entisinä.
Joskus palaaminen entiseen työhön perhevapaan päätyttyä ei ole mahdollista esimerkiksi siksi, että perhevapaan aikana työtehtäviä on yrityksessä järjestetty uudelleen. Tällöin työntekijälle on tarjottava aikaisempaa työtä vastaavaa työsopimuksen mukaista työtä ja jos tämäkään ei ole mahdollista, muuta työsopimuksen mukaista työtä.
Jos työnantaja tekee perhevapaan aikana organisaatiomuutoksia, työnantajan tulisi ottaa huomioon, että perhevapaalla olevalla työntekijällä on paluusuoja uudelleen järjestettyihin tehtäviin. Työnantajan on uudelleen järjestelyissä otettava huomioon perhevapaalla olevan työntekijän edut ja tarjottava perhevapaalta palaavalle työntekijälle sellaista työtä, joka mahdollisimman pitkälti vastaa aikaisempia tehtäviä.
Perhevapaalta palanneen työntekijän asemaa on lisäksi arvioitava tasa-arvolain syrjinnän kiellon näkökulmasta. Tasa-arvolain 8 §:n 1 momentin 4 kohta kieltää työnantajaa johtamasta työtä, jakamasta työtehtäviä tai muutoin järjestämästä työoloja siten, että yksi tai useampi työntekijä joutuu muihin verrattuna epäedullisempaan asemaan sukupuolen perusteella.
Tasa-arvolain 8 § 1 momentin 4 kohdan mukaiseksi syrjinnäksi on katsottava työtehtävien jakaminen niin, että toista sukupuolta oleville työntekijöille annetaan yksitoikkoisemmat ja ikävämmät työtehtävät kuin toista sukupuolta oleville samanlaista työtä tekeville tai että tilaisuus ylityöhön tarjotaan vain toista sukupuolta oleville työntekijöille. Kyseinen kohta kattaa työtehtävien jakautumisen paitsi sukupuolen perusteella, myös perhevapaalta palatessa (HE 195/ 2004 vp.).
Jos työnantaja rikkoo perhevapaalta palaavan työntekijän oikeutta palata aikaisempaan työhönsä, saattaa työnantaja syyllistyä tasa-arvolain vastaiseen syrjintään.
Lisätietoa: syrjintäolettama, syrjintäkiellon laajuus, hyvitysoikeus