Mikä on syrjinnän kiellon vastaista?

Tasa-arvolain säännösten tarkoituksena ei ole rajoittaa työnantajan oikeutta supistaa, laajentaa tai muutoin järjestellä toimintaansa tarkoituksenmukaiseksi katsomallaan tavalla. Tasa-arvolain syrjinnän kiellosta seuraa kuitenkin se, että toimintoja ei saa järjestellä syrjivin perustein esimerkiksi työntekijän perhevapaan vuoksi.

Vapautuakseen asiassa syntyneestä syrjintäolettamasta työnantajan tulee voida osoittaa, että sillä on ollut töiden järjestelemiseen liittyvälle menettelylleen todellinen, ei-syrjivä hyväksyttävä peruste. Näyttötaakka perusteiden hyväksyttävyydestä on työnantajalla.

Työnantaja ei voi syrjinnän kieltoa rikkomatta lähtökohtaisesti vakinaistaa perhevapaalla olleen sijaista tämän tehtävään. Perhevapaalla olleella työntekijällä on syrjintäkiellon nojalla sijaisiin nähden etuoikeus entiseen työhönsä. Työnantaja ei saa paluusuojan vuoksi palkata uusia työntekijöitä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, joita perhevapaalla ollut työntekijä on tehnyt (HE 57/1985 vp, s. 20).

Jos työnantaja tarvitsee työvoimaa jo perhevapaan aikana, on sen näin solmittava työsopimukset määräaikaisina, jotta perhevapaalla oleva työntekijä voi palata työhön.

Perhevapaalta palaavan työntekijän syrjäyttäminen siksi, että työntekijän sijaiseksi otettu toinen työntekijä työnantajan arvion mukaan selviytyy osittain muuttuneista tehtävistä paremmin kuin vapaalta palaava työntekijä, rikkoo tasa-arvolain syrjinnän kieltoa (KKO 1995:152).