Annamme puhelinneuvontaa, vastauksia ja lausuntoja. Tasa-arvovaltuutettu ei voi ottaa puhelinyhteydenoton perusteella asiaa vireille, vaan se edellyttää kirjallista yhteydenottoa.
- Puhelimessa ei voi vielä ottaa kantaa siihen, onko syrjintää tapahtunut vaan se edellyttää vastapuolen kuulemista. Puhelimitse voit saada yleisiä ohjeita ja neuvoja, kuinka toimia tilanteessasi.
- Tasa-arvovaltuutetun kirjalliset vastaukset ovat myös yleisen tason neuvoja ja ohjeita, joissa ei oteta kantaa syrjintään.
- Lausunnot, joissa arvioidaan sitä, onko asiassa kyse tasa-arvolain mukaisesta syrjinnästä, annetaan selvitysmenettelyn perusteella.
Voit ottaa yhteyttä tasa-arvovaltuutettuun sähköpostilla, puhelimitse tai kirjeitse. Voit esimerkiksi aloittaa asiasi selvittämisen soittamalla neuvontapuhelimeen. Tasa-arvovaltuutettu voi antaa myös yleisen tason tietoa tasa-arvolain sisällöstä ja soveltamisesta.
Joskus asia ratkeaa sillä, että saat asiantuntijaltamme tietoa ja neuvoja tasa-arvolaista. Tällainen vastaus voidaan antaa puhelimitse tai kirjallisesti.
Voit ottaa yhteyttä tasa-arvovaltuutettuun sähköpostilla, puhelimitse tai kirjeitse. Voit esimerkiksi aloittaa asiasi selvittämisen soittamalla neuvontapuhelimeen. Tasa-arvovaltuutettu voi antaa myös yleisen tason tietoa tasa-arvolain sisällöstä ja soveltamisesta
Jos asiasi ei kuulu tasa-arvovaltuutetun toimivaltaan, asia voidaan siirtää toimivaltaiselle viranomaiselle tai sinua ohjeistetaan olemaan yhteydessä toimivaltaiseen viranomaiseen.
Jos haluat, että tasa-arvovaltuutettu selvittää asiaasi ja asiantuntijamme arvioi, että syrjintää on syytä selvittää, käynnistämme kirjallisen selvitysmenettelyn.
Selvitysmenettelyssä tasa-arvovaltuutettu arvioi tapaustasi tasa-arvolain kannalta ja antaa selvityksen tuloksena asiasta lausunnon.
Alla on kuvattu syrjintäepäilyn selvittämisen prosessi. Selvitysmenettelyssä tasa-arvovaltuutetun lausunnon voi saada 6-12 kuukauden kuluessa.
Voit ottaa yhteyttä tasa-arvovaltuutettuun sähköpostilla, puhelimitse tai kirjeitse. Voit esimerkiksi aloittaa asiasi selvittämisen soittamalla neuvontapuhelimeen. Tasa-arvovaltuutettu voi antaa myös yleisen tason tietoa tasa-arvolain sisällöstä ja soveltamisesta.
Tasa-arvovaltuutetun neuvonta on maksutonta ja luottamuksellista. Voit ottaa yhteyttä myös anonyymisti. Asiasi jää vain sinun ja neuvojasi väliseksi.
Milloin tasa-arvovaltuutettu lähtee selvittämään asiaa?
Mitä selvitysmenettely tarkoittaa:
Selvitysmenettelyssä tasa-arvovaltuutettu pyytää kirjallista selvitystä työnantajalta, oppilaitokselta tai muulta taholta (vastapuoli), jonka epäilet syrjineen sinua. Tällöin yhteydenottosi tulee vastapuolen tietoon. Selvitysmenettelyyn ei voida ryhtyä, jos et halua, että syrjinnästä epäilemäsi taho saa tietää yhteydenotostasi tasa-arvovaltuutettuun.
Selvitysmenettelyn tuloksena voit saada tasa-arvovaltuutetun lausunnon asiasta 6-12 kuukauden kuluessa.
Tasa-arvovaltuutettu aloittaa asian tutkimisen pyytämällä syrjinnästä epäillyltä taholta kirjallista selvitystä asiasta.
Selvitysmenettelyssä pyydämme vastapuolelta kirjallisen selvityksen. Lähetämme yhteydenottosi syrjinnästä epäillylle taholle (esim. työnantaja) ja pyydämme heiltä selvitystä asiasta.
Selvityksessä se taho, jonka epäilet syrjineen, kertoo oman käsityksensä siitä, mitä asiassa on tapahtunut.
Kun olemme saaneet selvityksen asiasta, lähetämme sen sinulle tiedoksi. Sinulla on mahdollisuus vielä kommentoida selvitystä antamalla oma kirjallinen vastineesi.
Jos asiassa on muita osapuolia eli henkilöitä, joiden tilanteeseen sinun tilannettasi verrataan (verrokki), myös heillä on mahdollisuus antaa kirjallinen selvityksensä tasa-arvovaltuutetulle. Esimerkiksi jos epäilet tulleesi syrjityksi rekrytoinnissa, verrokki on yleensä se henkilö, joka on valittu hakemaasi tehtävään.
Kun tasa-arvovaltuutettu on saanut asiasta riittävästi tarvitsemaansa kirjallista selvitystä, laadimme lausunnon ja arvioimme asiaasi ja epäiltyä syrjintää tasa-arvolain kannalta.
Lausunto lähetetään tiedoksi sinulle, syrjinnästä epäillylle taholle (vastapuoli) sekä muille asiassa mahdollisesti kuulluille henkilöille.
Lausunto on lähtökohtaisesti julkinen, ellei se sisällä lain mukaan salassa pidettäviä tietoja.
Tasa-arvovaltuutetun lausunto ei ole oikeudellisesti sitova. Lausunto on tasa-arvovaltuutetun arvio siitä, miten tasa-arvolakia tulisi asiassasi soveltaa. Tasa-arvovaltuutetun lausunnolla voi olla painoarvoa, kun asiaa arvioidaan esimerkiksi tuomioistuimessa.
Lausunnon avulla syrjintää epäilevä voi harkita, haluaako viedä asiansa tuomioistuimen ratkaistavaksi. Lopullisesti syrjintäasian voi ratkaista tuomioistuin, jos syrjinnän osapuolet eivät pääse asiassa muuten sovintoon.
Tasa-arvovaltuutettu ei aina pysty kirjallisen menettelyn perusteella antamaan arviota siitä, onko asiassa tapahtunut syrjintää. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun sinun ja vastapuolesi selvitykset asiassa ovat ristiriitaiset. Lausunnossa kerrotaan kuitenkin, miltä osin tasa-arvovaltuutettu on voinut arvioida ja miten tasa-arvovaltuutettu on arvioinut asiaa tasa-arvolain soveltamisen kannalta.
Tasa-arvovaltuutettu voi edistää sovintoa syrjintää epäilevän ja vastapuolen eli syrjinnästä epäillyn tahon välillä.
Sovintoa voidaan edistää esimerkiksi jo lausuntoprosessin aikana tai sen jälkeen.
Sovinnossa osapuolet voivat sopia esimerkiksi rahallisen korvauksen maksamisesta.
Missä asioissa tasa-arvovaltuutettu voi auttaa?
Tasa-arvovaltuutettu voi auttaa silloin, jos epäilet tulleesi syrjityksi sukupuolen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun takia. Sukupuoleen perustuvaa syrjintää on myös syrjintä esimerkiksi raskauden tai perhevapaan pitämisen takia.
Jos epäilet, että sinua on syrjitty sukupuolen sijaan iän, seksuaalisen suuntautumisen, alkuperäsi, uskontosi, kielesi, vammasi tai terveytesi vuoksi tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella, tasa-arvovaltuutettu ei voi käsitellä asiaasi. Jos epäilet, että sinua on syrjitty tällaisilla perusteilla työelämässä, voit ottaa yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutettuun tai aluehallintoviraston työsuojeluviranomaisiin (AVI).