Syrjintäolettaman syntyminen perhevapaalta palattaessa
Tasa-arvolaki kieltää työnantajaa johtamasta työtä, jakamasta työtehtäviä tai muutoin järjestämästä työoloja siten, että työntekijä joutuu epäedullisempaan asemaan. Tämä koskee myös perhevapaalta palaavaa työntekijää.
Vanhemmuuden ja perheenhuoltovelvollisuuden itsenäinen asema syrjintäperusteena merkitsee sitä, että syrjivänä pidetään myös sellaista työnantajan menettelyä, jossa samaa sukupuolta olevat asetetaan näiden syiden vuoksi eri asemaan (KKO 2017:25). Myös ns. itsevertailu tilanteeseen, jossa henkilöön ei liittyisi näitä syitä, on mahdollista (KKO 2017:25, HE 195/2004, s. 39.) Tällöin vertailua epäedullisesta asemasta ei tehdä suhteessa toisiin henkilöihin, vaan tarkastelu kohdistuu siihen, olisiko henkilöä asetettu eri asemaan, jos hän ei olisi ollut raskaana tai pitänyt perhevapaata.
Raskauteen, synnytykseen, vanhemmuuteen ja perheenhuoltovelvollisuuteen liittyvissä tilanteissa todistamisvelvollisuus siitä, ettei menettely ole syrjivää, siirtyy työnantajalle heti, kun syrjintää epäillyt on osoittanut, että hän on joutunut epäedulliseen asemaan ja ollut edellä mainitussa tilanteessa (HE 63/1992).