Hyppää sisältöön

Case-esimerkkejä

Piirroskuvassa hymyilevä pitkähiuksinen nainen.

Edelläkävijä: Gofore

”Raskaus- ja perhevapaan käytännönjärjestelyt hoituivat todella joustavasti koko poissaoloni ajan. Jo odotusajasta alkaen työnantajalleni oli asiakasprojekteja ja laskutusasteita tärkeämpää minun ja perheeni tarpeet ja hyvinvointi. Tämä näkyi kaikessa tekemisessä, viestinnässä ja asennoitumisessa perhevapaaseen. Työn ja perheenyhteensovittaminen ei todellakaan jäänyt sanahelinäksi.

Perhevapaan aikana työnantajani oli minuun säännöllisesti yhteydessä. Kävimme läpi tilannettani ja sovimme perhevapaan jatkamisesta ja työhön palaamisesta joustavasti. Työnantajani tuki työhön paluutani järjestämällä pitkältä perhevapaalta työhön palaaville vanhemmille suunnattua perehdytystä, coachingia ja vertaistukea. 

Kaiken kaikkiaan aika lapsen odotuksesta työhön paluuseen oli tuettu Goforen puolelta niin hyvin, etten keksi, mikä olisi voinut mennä paremmin.”
(äiti, Gofore)

”Goforella on mielestäni selkeät pelisäännöt perhevapaiden suhteen; niitä kun noudattaa, perhevapaa varmasti järjestyy. Konsulttibisneksessä on oma haasteensa siinä, että asiakas menettää työpanoksen. Tässäkin oli tehty hyvää taustatyötä niin, että asiakkaat ovat olleet myönteisiä. Toki työntekijällä on tässä keskeinen rooli olla avoin asioista asiakkaan suuntaan, samalla tavalla kuin muillekin työkavereille. Tämä on mielestäni myös keskeinen osa Goforen työkulttuuria. Kaikkein tärkeintä itselleni on ollut, että toiminta on omien arvojen mukaista: vapaata saa silloin, kun sille on tarve ja perheessä tapahtuvissa muutoksissa ollaan tukena vähintään silloin, kun sitä tarvitaan – joskus jopa työnantajapuolen aloitteesta.”
(isä, Gofore)

”Olen juuri palannut takaisin töihin reilun kahden kuukauden mittaiselta vanhempainvapaajaksolta. Tämä oli tärkeää aikaa perheellemme – ehkä jopa tärkeämpää kuin etukäteen saatoin kuvitella.
Minulla ei ollut hetkeäkään epäselvyyttä siitä, ettenkö saisi pitää vanhempainvapaata. Yllätyin siltikin siitä, miten positiivisesti Goforella suhtauduttiin siihen, että isä jää kotiin hoitamaan lasta. Oli aivan selvä asia, että saan pitää tämän ja tarvittaessa jopa pidemmänkin vapaan.”
(isä, Gofore)

Piirroskuvassa mies kumartuneena lastenvaunujen suuntaan.
”Puoli vuotta perhevapaata meni nopeasti. Vietimme mukavan kesän tyttäreni kanssa kotona. Tammikuun alussa palasin takaisin töihin tyttäremme meni päiväkotiin. Tällä hetkellä olen ollut pari kuukautta takaisin töissä ja teen toistaiseksi nelipäiväistä työviikkoa siten, että tyttäremme on kanssani kotona perjantait. Tämä on ollut mukavan pehmeä paluu työelämään minulle ja pehmeä aloitus tyttärellemme päiväkodissa.

Työnantajani kanssa perhevapaajärjestely sujui hyvin. Asiaan suhtauduttiin positiivisesti ja minua myös kannustettiin jäämään perhevapaalle.
(isä, Gofore)

Edelläkävijä: Telia Finland

”Alusta asti minulle tehtiin selväksi, että pienen lapsen äitinä työnantaja joustaa perheen tilanteen ja tarpeen mukaan. Olen saanut osakseni valtavan paljon ymmärrystä, joustoa, luottamusta ja tukea - niin kollegoilta kuin esimiehiltä - oli kyse sitten lapsen sairastumisesta, huonosti nukutusta yöstä, uhmaiästä tai muuten vain hankalasta tarha-aamusta. Kannustusta on tullut myös työssä kehittymiseen, uuden oppimiseen ja kasvuun omien voimavarojen mukaan.” (äiti, Telia Finland)
 
”Tulin valituksi haastavampaan tehtävään vaikka tiedettiin, että olin raskaana ja jäämässä vanhempainvapaalle. Se tuntui uskomattoman hyvältä.” (äiti, Telia Finland)

“Parempaa tukea ja suhtautumista en olisi osannut toivoa. Muistan hyvin esimieheni spontaanin kommentin kuulleessaan raskaaksi tulostani että ”jos aiot elää rikasta ja hyvää elämää siihen kuuluvat sekä työ että perhe – molemmat hyvässä sovussa”. Päälle iso lämmin halaus ja onnentoivotukset antoivat mieltä helpottavan ja luottavaisen odotusajan. Esimieheni piti sopivassa suhteessa yhteyttä myös perhevapaan aikana mikä sekin tuntui hyvältä ettei minua olla unohdettu. Töihin paluuta oli mukava odottaa kun tunsi olevansa tervetullut takaisin ja tiesin, että työt sovitetaan ensimmäistä kertaa perhevapaalta palaavalle sopivaksi. Ja näin sitten tapahtuikin” (äiti, Telia Finland)