Raskaana tai perhevapaalla? Ota selvää oikeuksistasi

On ok hakea töitä myös raskausaikana

 

 1. Raskaus ei tee sinusta sopimatonta uuteen työhön. Jos löydät kiinnostavan työpaikkailmoituksen, laita hakemus menemään.
 2. Sinun ei tarvitse kertoa raskaudestasi missään työnhaun vaiheessa. Voit myös kieltäytyä vastaamasta lapsia tai lasten hankkimista koskeviin kysymyksiin. Kieltäytyminen ei saa vaikuttaa rekrytoinnin lopputulokseen.
 3. Jos uusi työ aiheuttaa vaaraa sinulle tai sikiölle, kerro raskaudestasi heti valinnan jälkeen työnantajalle. Työsuojelullisilla toimenpiteillä turvataan hyvinvointisi ja turvalliset työolosuhteet raskausvapaan alkamiseen asti.
 4. Työhönottopäätökseen eivät saa vaikuttaa raskaus, lapset tai perhevapaat. Tämä pätee, vaikka hakemasi työ olisi määräaikainen. Työhönottopäätöksen tulee perustua osaamisen arviointiin. Raskaus, lapset tai suunnitelmat perhevapaista eivät liity pätevyytesi arviointiin.

Olen työsuhteessa ja tulin raskaaksi. Kuinka toimin?

 

 1. Ilmoita työnantajalle raskaudestasi viimeistään 2 kuukautta ennen raskausvapaan aiottua alkamisaikaa. Tätä aikaisemmin sinulla ei ole velvollisuutta kertoa raskaudestasi. Raskaus, lapset ja perhevapaasuunnitelmat ovat yksityisasioitasi.
 2. Asemasi työyhteisössä ei saa muuttua huonommaksi, kun tulet raskaaksi tai ilmoitat jääväsi perhevapaalle. Raskaus ei saa vaikuttaa palkkaasi tai työtehtävien jakoon epäoikeudenmukaisesti. Se ei saa myöskään vaikuttaa oikeuteesi kouluttautua tai uralla etenemiseesi.
 3. Ketään ei voi irtisanoa raskauden vuoksi eikä raskaus ole peruste päättää työsuhdetta koeajalla.
 4. Jos olet määräaikaisessa työsuhteessa, raskautesi tai perhevapaasi ei saa vaikuttaa työsopimuksesi jatkamiseen tai vakinaistamiseen. Tiedäthän myös, että määräaikaista työsopimustasi ei saa päättää perhevapaan alkuun. 

Olet perhevapaalla:

 

 1. Jos työpaikallasi tapahtuu muutoksia perhevapaasi aikana, sinut pitää ottaa huomioon samalla tavalla kuin muutkin työntekijät. Voit sopia esimiehesi kanssa, miten pidätte yhteyttä perhevapaasi aikana.
 2. Perhevapaan aikana sinua ei saa irtisanoa tuotannollisista tai taloudellisista syistä, ellei työnantajan toiminta lakkaa kokonaan.

Palaat perhevapaalta töihin

 

 1. Hyvä työpaikka valmistelee työhön paluusi huolella ja toivottaa sinut tervetulleeksi takaisin työyhteisöön. Sinulla on ensisijaisesti oikeus jatkaa entisessä työtehtävässäsi.
 2. Työnantaja ei saa vaihtaa sinua uuteen työntekijään tai sijaiseesi, vaikka työnantajasi mielestä sijaisesi olisikin sinua pätevämpi.