Hyppää sisältöön

Tasa-arvovaltuutettu apunasi

Epäiletkö syrjintää?

Tasa-arvovaltuutetulta saat ohjeita ja neuvoja, jos epäilet tulleesi syrjityksi.

Työelämän syrjintätilanteissa:

  • Jos kuulut ammattiliittoon, ota yhteyttä luottamusmieheen ja selvitä oikeutesi.
  • Tasa-arvovaltuutetun neuvot ovat ilmaisia. Ammattiliittojen jäsenmaksu sisältää oikeuden juridiseen neuvontaan.
  • Voit ottaa yhteyttä myös julkiseen oikeusavustajaan, lakiasiaintoimistoon tai asianajajaan. Lakipalvelut ovat yleensä maksullisia. Tarkista, onko sinulla sellainen oikeusturvavakuutus, joka kattaa oikeudenkäyntikulut.

Vähävaraisena voit olla oikeutettu ilmaiseen tai osittain maksulliseen julkisen oikeusavustajan oikeusapuun.

Yhteydenotto tasa-arvovaltuutettuun

Tasa-arvovaltuutetulta saat neuvoja ja ohjeita, jos epäilet, että sinua on syrjitty sukupuolesi, sukupuoli-identiteettisi tai sukupuolen ilmaisun vuoksi.

1) Tekstipuhelu tasa-arvovaltuutetun neuvontapuhelimeen

Jos tarvitset oikeudellista neuvontaa ja toivot nopeaa vastausta, voit tällä hetkellä ottaa yhteyttä neuvontapuhelimeemme tekstipuheluna:

tasa-arvovaltuutetun neuvontapuhelin: puh. 0295 666 842 (ma-to 9-11 ja 13-15, pe 9-11) 

Saat asiantuntijaltamme neuvoja, kuinka toimia asiassasi. Tasa-arvovaltuutetun puhelinneuvonta on ilmaista ja luottamuksellista. Voit ottaa yhteyttä myös anonyymisti. 

Jos asiantuntijamme arvioi, että kirjallinen selvitysmenettely syrjinnän selvittämiseksi on tarpeen, saat neuvoja, kuinka kirjallinen yhteydenotto tasa-arvovaltuutetulle kannattaa valmistella. 

Tarkista myös, löytyisikö asiaasi vastaus osiosta Usein kysyttyä.

2) Kirjallinen yhteydenotto

1) Yhteydenottolomake

Jos haluat, että tasa-arvovaltuutettu selvittää, onko asiassasi kyse syrjinnästä sukupuolen perusteella, ota yhteyttä suojatulla yhteydenottolomakkeellamme.

2) Ota yhteyttä sähköpostilla

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostitse osoitteella tasa-arvo(at)oikeus.fi.  Suojattu turvaposti on ilmainen ja sitä on helppo käyttää.

Salassa pidettävät ja arkaluontoiset tiedot: käytä turvapostia 

Salassa pidettäviä tai muuten arkaluontoisia tietoja ei kannata lähettää tavallisena sähköpostina. Tällaisia salassa pidettäviä tietoja ovat esimerkiksi tiedot, jotka koskevat tuloja, varallisuutta tai verotusta, terveydentilaa, työkyvyttömyyseläkettä, sosiaalihuollon asiakkuutta, vahingonkorvauksia ja pidätystä tai vankeutta. 

Halutessasi voit lähettää meille arkaluontoiset ja salassa pidettävät viestit turvapostina. Palvelun käyttäminen on ilmaista, helppoa ja turvallista. 

Turvaposti 

Rekisteröidy turvapostin käyttäjäksi täällä. Klikkaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseesi saapunut vahvistuslinkki auki. Voit nyt lähettää turvapostia ja lisätä viestiisi dokumentteja sekä liitteitä (kooltaan maksimissaan 150 mt. Tiedoston voi myös pakata). Saat sähköpostiisi vahvistuksen onnistuneesta turvapostin lähetyksestä. 

Lue tästä yksityiskohtaiset ohjeet kuvineen turvapostin lähettämiseksi.