Hyppää sisältöön

Tasa-arvovaltuutettu vieraili Clas Ohlsonilla ja Imatran kaupungissa

Tasa-arvovaltuutettu vieraili kuluneella viikolla Clas Ohlsonilla ja Imatran kaupungissa. Vierailujen aikana keskusteltiin kummankin työnantajan tasa-arvosuunnitelmista ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisestä työpaikoilla.

Valtuutettu piti erityisen hyvänä sitä, että Clas Ohlson ja Imatran kaupunki ovat ottaneet tasa-arvosuunnittelun onnistuneesti osaksi muuta työyhteisön kehittämistä. Esimerkiksi Imatran kaupungin tasa-arvosuunnitelma on laadittu laajasti yhteistyössä henkilöstön kanssa ja henkilöstö on jo alusta pitäen sitoutettu suunnitelman toteuttamiseen. Mukana suunnitelmaa laatimassa ovat olleet muun muassa kaupungin eri toimialojen johtajat, eri ammattiryhmien luottamusmiehet ja työsuojeluviranomaiset sekä kunnanvaltuutetut.

Molempien työnantajien tasa-arvosuunnitelmissa oli paljon muutakin kiitettävää. Clas Ohlson pyrkii siihen, että naisia ja miehiä on tasapuolisesti eri työtehtävissä ja asemissa. Yrityksen tasa-arvosuunnitelmassa on selkeä minimitavoite, jonka mukaan yhden sukupuolen edustajien osuus kussakin työtehtävässä ja asemassa on vähintään 40 prosenttia. Erinomaista oli myös se, että Clas Ohlsonin tasa-arvosuunnitelmassa oli tarkka ohjeistus seksuaalisen häirinnän varalta. Imatran tasa-arvosuunnitelmassa valtuutettu puolestaan kiitti etenkin sitä, että kaupunki katsoo vuosittain luottamusmiesten kanssa läpi palkkoja palkkaryhmittäin.

Tasa-arvovaltuutettu käy vuosittain keskustelemassa tasa-arvosuunnitelmista työpaikoilla eri puolella Suomea. Vierailut ovat yksi tapa edistää tasa-arvosuunnittelua ja kuulla työpaikkojen kantoja asiaan. Vuonna 2010 tasa-arvovaltuutettu on Clas Ohlsonin ja Imatran kaupungin lisäksi vieraillut Helsingin kaupungissa ja Ahvenanmaalla Ålandsbankenissa sekä Alandia Bolagenissa.

Lain mukaan vähintään 30 työntekijän työpaikalle on laadittava vuosittain tasa-arvosuunnitelma. Tasa-arvosuunnitelma edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa työpaikalla ja lisää samalla koko työpaikan hyvinvointia.

Lisää tietoa tasa-arvosuunnittelusta:
Tasa-arvosuunnitelma

03.12.2010