Hyppää sisältöön

Sukupuolten tasa-arvo parturi-kampaamoalan asiakaspalvelussa (TAS/228/2024 ja TAS/373/2024, annettu 22.10.2024)

Tasa-arvovaltuutettua pyydettiin kahdessa eri yhteydenotossa selvittämään tasa-arvon toteutumista parturi-kampaamoalan asiakaspalvelussa. Ensimmäisessä yhteydenotossa pyydettiin kantaa vain naisille suunnatun kampaamon toiminnasta. Kyseinen kampaamo huomioi sellaisten naisten erityistarpeet, jotka uskonnollisista syistä eivät voi paljastaa hiuksiaan perheen ulkopuolisille miehille (TAS/228/2024). Toisessa yhteydenotossa taas oli kyse parturiliikkeestä, jossa miespuolinen parturi kieltäytyi palvelemasta naispuolista asiakasta, koska hän ei kulttuuristen syiden vuoksi voi koskea vieraita naispuolisia henkilöitä (TAS/373/2024). Tasa-arvovaltuutettu katsoi tarkoituksenmukaiseksi yhdistää asioiden käsittelyn.

Koska yhdenvertaisuuslaissa mainituilla syrjintäperusteilla on merkitystä asian arvioinnin kannalta, tasa-arvovaltuutettu pyysi asiassa lausunnon yhdenvertaisuusvaltuutetulta. Tasa-arvovaltuutettu arvioi asiaa yleisellä tasolla, eikä pyytänyt siksi asiassa selvitystä hiusalan yrittäjiltä.

Tasa-arvovaltuutettu toteaa, että tasa-arvolain mukaan palvelun tarjoaminen yksinomaan vain toisen sukupuolen edustajille on mahdollista, jos menettelylle on olemassa oikeutettu tavoite ja keinot tavoitteeseen pääsemiseksi ovat asianmukaisia ja tarpeellisia. 

Säännöksen esitöissä sekä sen taustalla olevassa neuvoston direktiivissä mainitaan oikeutettuna tavoitteena erilaiselle kohtelulle muun muassa yksityisyys- ja säädyllisyyssyihin liittyvät kysymykset. Sukupuoleen perustuvan syrjinnän kieltämisen arvioinnissa on tärkeää kunnioittaa muita perusoikeuksia, kuten elinkeinon- ja uskonnonvapautta.

Toista sukupuolta olevan henkilön koskeminen on keskeinen osa yksityisyyden ja säädyllisyyden käsitettä. Myös uskonto ja kulttuuri vaikuttavat noudatettavaan yksityisyys- ja säädyllisyyskäsitykseen. Perusoikeuksien näkökulmasta on johdonmukaista, että parturi- ja kampaamoalalla, jossa työskentelyyn liittyy erottamattomasti asiakkaan koskettaminen, voidaan ottaa säädyllisyyssyyt huomioon. Nämä eivät automaattisesti kuitenkaan oikeuta tasa-arvoisesta kohtelusta poikkeamiseen. Tasa-arvon ja muiden perusoikeuksien keskinäistä suhdetta on aina punnittava tapauskohtaisesti. 

Kun arvioidaan, onko tasa-arvoisesta kohtelusta mahdollista poiketa, on pyrittävä varmistumaan siitä, että kyse ei ole tilanteesta, jossa elinkeinonharjoittaja tarkoituksellisesti pyrkisi epätasa-arvon lisäämiseen, perusoikeuksien väärinkäyttöön tai muuhun perusoikeuksien kanssa ristiriidassa olevaan tarkoitukseen. 

Yhdenvertaisuusvaltuutettu toteaa tasa-arvovaltuutetulle antamassaan lausunnossa, että kaikkien samanlainen kohtelu kaavamaisesti ei takaa yhdenvertaisuuden tosiasiallista toteutumista. Monimuotoisuuden huomioon ottaminen voi edellyttää edistämistoimenpiteitä. Vastaavasti monimuotoisuuden huomiotta jättäminen voi johtaa välillisesti syrjivään lopputulokseen muodollisesti yhdenvertaisesta käytännöstä huolimatta. Yhdenvertaisuuslain mukainen positiivinen erityiskohtelu on mahdollista, jos elinkeinonharjoittaja pyrkii varmistamaan yhdenvertaisen palveluun pääsyn sellaiselle ihmisryhmälle, jonka yhdenvertaisuuden toteutumista ei ilman positiivista erityiskohtelua ole pystytty toteuttamaan. 

Kannanotossaan tasa-arvovaltuutettu toteaa, että uskontoon tai kulttuurisiin syihin perustuva yksityisyys- ja säädyllisyyskäsitys, joka ei hyväksy vastakkaista sukupuolta olevan vieraan henkilön koskemista, on mahdollista ottaa huomioon hiusalan yrittäjän tarjoamissa palveluissa. Tasa-arvolakia on siten mahdollista tulkita tavalla, joka mahdollistaa parturi- ja kampaamopalvelujen tarjoamisen yksinomaan naisille tai yksinomaan miehille. Lakia voi myös tulkita tavalla, joka mahdollistaa sen, että yksittäinen parturi-kampaamoliikkeen työntekijä voi kieltäytyä palvelemasta vastakkaista sukupuolta olevaa asiakasta vetoamalla omaan uskontoonsa tai kulttuuriinsa tilanteessa, jossa hiusalan yrittäjä muutoin palvelee kaikkia asiakkaita.

Aikaisemmassa parturi-kampaamoalan asiakaspalvelua koskevassa lausuntokäytännössään tasa-arvovaltuutettu on katsonut, ettei hiusalan yrittäjä voi valita asiakkaitaan sukupuolen perusteella. Hiusalan yrittäjät eivät kuitenkaan aiemmin käsitellyissä tapauksissa ole vedonneet uskontoonsa, kulttuuriinsa tai yksityisyys- tai säädyllisyyssyihin oikeuttamisperusteena tarjota palveluja vain naisille tai vain miehille.
 

15.11.2024