Viranomaisen velvollisuus edistää tasa-arvoa

Viranomaisella tarkoitetaan Suomen laissa yleistä, lainkäyttöön, hallintoon tai muuhun julkiseen toimivaltaan osallistuvaa elintä, joka toimii joko valtion tai kunnan tehtävissä. Käsite on laaja ja kattaa muun muassa erilaiset virastot, laitokset, tuomioistuimet ja hallintoviranomaiset. Viranomaisten piiriin lasketaan myös itsehallinnolliset oikeushenkilöt, kuten yliopistot ja kauppakamarit, silloin kun ne hoitavat julkisoikeudellisia tehtäviä.

Viranomaisten toimintaa ohjaa ja rajoittaa lainsäädäntö, ja niiden on noudatettava perustuslakia sekä muita oikeusvaltion periaatteita. Tällaisia periaatteita ovat esimerkiksi laillisuusperiaate, jonka mukaan viranomaisen on toimittava ainoastaan lain sallimissa rajoissa, ja tasa-arvoisuusperiaate, joka edellyttää, että viranomainen kohtelee kaikkia kansalaisia yhdenvertaisesti. Näiden ohella on huomioitava myös puolueettomuus ja oikeasuhteisuus.

Viranomaisilla on oikeus tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat yksityishenkilöiden ja oikeushenkilöiden oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Tällaisia päätöksiä sanotaan hallintopäätöksiksi. Hallintopäätöksen saanut kansalainen voi puolestaan vaatia päätöksen oikaisua tai valittaa siitä asianomaiselle hallinto-oikeudelle tai korkeimmalle hallinto-oikeudelle. Viranomaisen toimintaan kuuluu myös valvonta ja ohjaus. (Lakisanakirja)

Viranomaisen toimintavelvollisuus

Viranomaisten tulee tasa-arvolain (4 §) mukaan edistää kaikessa toiminnassaan naisten ja miesten välistä tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti sekä luoda ja vakiinnuttaa sellaiset hallinto- ja toimintatavat, joilla varmistetaan naisten ja miesten tasa-arvon edistäminen asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa. Viranomaisen velvoite edistää tasa-arvoa koskee kaikkia valtion ja kuntien viranomaisia ja niiden kaikkia toimialoja sekä hallinnon kaikkia tasoja.

Kun muut organisaatiot kuin viranomaiset käyttävät julkista valtaa julkisia tehtäviä hoitaessaan, koskeeko silloin viranomaisen velvollisuus edistää tasa-arvoa? 

Viranomaisen päätökset ja toiminta vaikuttavat merkittävästi kansalaisten arkeen, laajemmin oikeuden ja taloudellisen toiminnan edellytyksiin sekä perusoikeuksien toteutumiseen. Lähes kaikki yhteiskunnalliset päätökset ja palvelut vaikuttavat suoraan tai välillisesti eri sukupuoliin. Viranomaisella on velvollisuus muuttaa niitä olosuhteita, jotka estävät tasa-arvon toteutumisen. Tämä merkitsee sitä, että viranomaisen on aktiivisesti hankittava tietoa ja kehitettävä politiikkoja tasa-arvon edistämiseksi.

Tasa-arvolain (6 c §) mukaan viranomaisen tulee myös ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. 

Viranomaisen tulee edistää tasa-arvoa kahdessa ominaisuudessa: työnantajana ja viranomaisena. Työnantajana viranomainen edistää henkilöstönsä tasa-arvoa mm. henkilöstöpoliittisen tasa-arvosuunnittelun avulla ja viranomaisena varsinaisessa toiminnassaan ja palveluissa toiminnallisen tasa-arvosuunnittelun avulla. Tasa-arvo tulee ottaa huomioon palveluiden saatavuudessa ja tarjonnassa. Erityisesti viranomaisia velvoitetaan muuttamaan olosuhteita, jotka estävät tasa-arvon toteutumista. 

Silloin kun viranomainen toimii työnantajana, koulutuksen järjestäjänä tai tavaroiden ja palvelujen tarjoajana, sen tulee lisäksi noudattaa näitä koskevia erityisiä syrjinnän kieltoja. 

Viranomaisen toiminnallinen tasa-arvosuunnittelu

Toiminnallisen tasa-arvosuunnitelman tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa viranomaisen toiminnassa ja palveluissa. Toimialaltaan laajoissa viranomaisissa, kuten kunnissa, on usein tarpeen laatia myös toimialakohtaiset suunnitelmat. Tasa-arvosuunnitelmassa arvioidaan mm. sukupuolten tasa-arvon toteutumista viranomaisen toiminnassa ja palveluissa, sen esteitä sekä miten esteet poistetaan ja miten palvelutarjonnassa otetaan huomioon eri sukupuolten tarpeet. 

Toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma on usein tarkoituksenmukaista yhdistää toiminnallisen yhdenvertaisuussuunnitelman kanssa. Jos hyvinvointialueen toiminnalliset tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat päätetään laatia yhdistettynä, on varmistettava, että kummankin lain asettamat edellytykset täyttyvät.