Hyppää sisältöön

Myös nainen voi olla parturin asiakas (TAS 259/2016, annettu 14.09.2017)

Tasa-arvovaltuutettua pyydettiin selvittämään, oliko eräs parturiliike toiminut tasa-arvolain mukaisesti kieltäytyessään palvelemasta naisasiakasta. Parturiliike oli perustellut palvelujen tarjoamista vain miehille yksityisyyteen ja häveliäisyyteen liittyvillä syillä.

Tasa-arvolaki ei kiellä erillisten parturi- ja kampaamopalveluiden tarjoamista. Hiusalan yrittäjä saa tarjota oman liikeideansa, ammattiosaamisensa ja käytettävissään olevien välineiden mukaista palvelua. Hiusalan yrittäjä saa siten tarjota esimerkiksi pelkästään parturipalveluja. Tasa-arvovaltuutettu totesi, että parturi- tai kampaamoyrittäjä ei voi kuitenkaan valita asiakkaitaan sukupuolen perusteella.

Tasa-arvovaltuutettu katsoi, että kyseisen parturiliikkeen esittämät yksityisyys- ja häveliäisyyssyihin liittyvät perustelut eivät soveltuneet hiusten hoitoon liittyviin palveluihin. Tasa-arvolaki edellyttää, että hiusalan yrittäjä tarjoaa palvelujaan sekä naisille että miehille. Näin ollen myös nainen voi olla parturin asiakas.  Kieltäytyessään palvelemasta naisasiakasta parturiliike oli toiminut tasa-arvolain vastaisesti.

19.09.2017