Vanliga frågor
På den här sidan har vi samlat svar på frågor som ofta ställs till jämställdhetsombudsmannen och som berör jämställdhetsombudsmannens verksamhet. En del av dessa frågor berör ärenden som någon annan myndighet än jämställdhetsombudsmannen ansvarar för. Kontrollera därför innan du skriver till oss om svaret på din fråga finns här.
Varför ingriper inte jämställdhetsombudsmannen i det faktum att värnplikten endast berör män?
Svar: Att värnplikten endast berör män uppfattas ofta som diskriminering. Då riksdagen stiftade jämställdhetslagen beslöts det att värnplikten för män inte utgör diskriminering som strider mot jämställdhetslagen. Järnplikten regleras i järnpliktslagen. Jämställdhetsombudsmannen har inga befogenheter att göra lagändringar.
Man kan göra lagändringar i riksdagen genom en regeringsproposition, en riksdagsledamots lagmotion eller ett medborgarinitiativ.
Jag har blivit diskriminerad på grund av min etniska bakgrund. Vad gör jag?
Svar: Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering på grund av etniskt ursprung eller nationalitet. Diskrimineringslagen övervakas av diskrimineringsombudsmannen, och då det är fråga om diskriminering i arbetslivet övervakas lagen av arbetarskyddsmyndigheterna (regionförvaltningsverken, RFV). Du kan vända dig till dessa instanser om du misstänker att du diskriminerats på grund av din etniska bakgrund.
Jag har inte beviljats pension/studiestöd/lönesubvention/utkomststöd. Vad gör jag?
Svar: Jämställdhetsombudsmannen kan inte ta ställning till beslut som fattats av andra myndigheter. Om du vill överklaga beslutet du fått kan du ta kontakt med instansen som beviljar stödet i fråga för att reda ut förfarandet för ändringssökande.
Får man söka enbart en man eller en kvinna då man söker en personlig assistent/vårdare?
Svar: På grund av arbetets personliga natur tillåter jämställdhetslagen att man söker enbart kvinnor eller män till uppgiften som personlig assistent/vårdare.
Jag har blivit diskriminerad i samband med en vårdnadstvist över ett barn på grund av mitt kön. Kan jag klaga till jämställdhetsombudsmannen?
Svar: Jämställdhetsombudsmannen kan inte ta ställning till frågor som berör vårdnad över och underhåll av barn. Jämställdhetsombudsmannen kan inte heller ta ställning till domstolsbeslut eller enskilda beslut av sociala myndigheter.
Kan en restaurang ha olika åldersgränser för kvinnor och män?
Svar: Nej, jämställdhetslagen förbjuder olika åldersgränser för kvinnor och män.
Jag har blivit diskriminerad på grund av min ålder. Vad gör jag?
Svar: Åldersdiskriminering är förbjuden i diskrimineringslagen. Diskrimineringslagen övervakas av diskrimineringsombudsmannen, och då det är fråga om diskriminering i arbetslivet övervakas lagen av arbetarskyddsmyndigheterna (regionförvaltningsverken). Du kan vända dig till dessa instanser om du misstänker att du diskriminerats på grund av din ålder.
Får man ge rabatter enbart för män/kvinnor på farsdag/morsdag/kvinnodagen?
Svar: På farsdag/morsdag och kvinnodagen får man ha erbjudanden, rabatter och övriga utmärkelser som endast riktas till det ena könet om de är av ringa penningvärde.
Bryter separata gymturer/gym för kvinnor och män mot jämställdhetslagen?
Svar: Motions- och gymverksamheten kan hänvisa till blygselskäl som ett legitimt syfte för att begränsa männens tillgång till motionssalen eller gymmet under kvinnornas tur. Särskilda kvinnoturer är en lämplig och saklig metod för det här ändamålet. På motsvarande sätt strider ett gym som endast är riktat till kvinnor eller ett område i ett allmänt gym som reserverats för kvinnor inte mot jämställdhetslagen. Med blygselskäl kan man likväl motivera ordnandet av separata gymturer för enbart män.
Läs mer: Jämstalldhetsombudsmannens vedertagna beslut (se Motionsalar, gym och turer som riktas till ett visst kön)
Jag såg en reklam som kränkte mitt kön. Kan jämställdhetsombudsmannen ingripa i saken?
Svar: Jämställdhetslagen gäller inte reklam, även om reklamen kan påverka och upprätthålla attityder som fördröjer att jämställdheten förverkligas.
Konsumentombudsmannen kan ingripa om reklamen till exempel förtrycker, förnedrar eller kränker någotdera könet eller om den utnyttjar våld som effektmedel. Konsumentombudsman
Inom reklambranschen verkar Reklametiska rådet, som med sina anvisningar påverkar praxisen för reklam och marknadsföring. Reklamens grundregler förutsätter att även marknadsförare bär sitt eget samhälleliga strå till stacken. Reklametiska rådet
Man kan även ge respons direkt till marknadsföraren.
Mitt kön kränktes i en tidningsartikel/en webbartikel/ett tv-program. Kan jämställdhetsombudsmannen ingripa i saken?
Svar: Åsikter och ställningstaganden som kränker någotdera könet utgör oftast inte diskriminering som avses i jämställdhetslagen. Den som framför åsikten samt utgivaren skyddas av yttrandefriheten som tryggas av grundlagen. På grund av synpunkter som gäller yttrandefrihet ingriper jämställdhetsombudsmannen vanligen inte i enskilda tidningsartiklar eller andra åsikter eller bilder som publicerats i media.
Yttrandefriheten har begränsats i strafflagen genom att stifta att bland annat ärekränkning, grov ärekränkning, olagligt hot och hets mot folkgrupp är straffbara gärningar.
Alla som vill föra ärenden som berör god journalistsed eller yttrande- och publiceringsfrihet inför Opinionsnämnden för massmedier kan anföra en klagan hos nämnden. JSN, Opinionsnämnden för massmedier
Man kan även ge respons direkt till utgivaren och upphovsmannen.
Jag har blivit diskriminerad på grund av min sexuella läggning. Vad gör jag?
Svar: Diskriminering på grund av sexuell läggning är förbjuden enligt diskrimineringslagen. Diskrimineringslagen övervakas av diskrimineringsombudsmannen, och då det är fråga om diskriminering i arbetslivet övervakas lagen av arbetarskyddsmyndigheterna (regionförvaltningsverken, RFV). Du kan vända dig till dessa instanser om du misstänker att du diskriminerats på grund av din sexuella läggning.
I en arbetsplatsannons sökes en värdinna/värd/gårdskarl/parktant. Kan jag söka platsen trots mitt kön?
Svar: Ja. Jämställdhetsombudsmannen har uppmanat arbetsgivare att ta i bruk sådana yrkesbenämningar som inte syftar på något visst kön. På arbetsmarknaden och i lagstiftningen används fortfarande flera yrkesbenämningar som syftar på kön. Till exempel yrkesbenämningar som slutar med -värdinna eller -man samt vissa andra yrkesbenämningar kan skapa och förstärka bilden av att någon som arbetar i det yrket är av ett visst kön.
Jämställdhetsombudsmannen rekommenderar att använda en benämning som inte syftar på någondera kön.
Jag har blivit diskriminerad på grund av min religion/övertygelse. Vad gör jag?
Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering på grund av religion. Diskrimineringslagen övervakas av diskrimineringsombudsmannen, och då det är fråga om diskriminering i arbetslivet övervakas lagen av arbetarskyddsmyndigheterna (regionförvaltningsverken, RFV) . Du kan vända dig till dessa instanser om du misstänker att du har blivit diskriminerad på grund av din religion.
Jag har blivit diskriminerad på grund av mitt handikapp. Vad gör jag?
Svar: Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering på grund av handikapp. Diskrimineringslagen övervakas av diskrimineringsombudsmannen, och då det är fråga om diskriminering i arbetslivet övervakas lagen av arbetarskyddsmyndigheterna (regionförvaltningsverken, RFV). Du kan vända dig till dessa instanser om du misstänker att du diskriminerats på grund av ditt handikapp.
Jag har uträttat ärenden hos en myndighet, och jag tycker inte att deras förfarande var rättvist. Vad gör jag?
Svar: Riksdagens justitieombudsman och justitiekanslern övervakar myndigheternas och tjänstemännens verksamhet. Båda instanserna ansvarar för att myndigheterna följer lagen och uppfyller sina skyldigheter då de sköter sina uppgifter. Om du inte är nöjd med hur en myndighet skött ditt ärende kan du kontakta riksdagens justitieombudsman eller justitiekanslern.