Hoppa till innehåll

Jämställdhetsombudsmannen utmanar skolor att agera mot sexuella trakasserier

Materialpaketet Inte i vår skola stödjer behandlingen av det svåra ämnet

Enligt färska undersökningar är det vanligt att ungdomar upplevt sexuella trakasserier, men i skolorna ingriper man sällan i dem. Inom ramen för sitt arbete vid läroanstalter har jämställdhetsombudsmannen av lärarna fått respons att det upplevs svårt att ingripa i trakasserier i skolorna. Även om man känner igen fenomenet finns det inte nödvändigtvis några metoder för att ingripa i det.

Jämställdhetsombudsmannen har nu skapat undervisningsmaterial som lämpar sig för vardagen i skolvärlden och som behandlar sexuella trakasserier ur de ungas perspektiv, och utmanar högstadier, gymnasier och yrkesläroanstalter i Finland att arbeta mot sexuella trakasserier. Materialet omfattar även en enkät som skolan kan använda för att kartlägga och följa upp hur allmänt det är med erfarenheter av trakasserier och om de åtgärder som vidtas för att motverka trakasserier påverkar situationen.

- Målet är att stärka kulturen mot trakasserier och att i varje skola skapa tydliga gemensamma spelregler för hur man ingriper i trakasserier. Vi hoppas att så många skolor som möjligt ska ta tillfället i akt. På arbetsplatser förhåller man sig redan allvarligt till sexuella trakasserier. Vi måste uppnå nolltolerans även när det gäller barn och ungdomar, betonar jämställdhetsombudsman Pirkko Mäkinen.

Eleverna i Helsingforsgymnasiet Kallion lukio, som anmält sig till arbetet mot trakasserier, är nöjda över att man behandlar sexuella trakasserier som en del av undervisningen.

- Det här är en mycket viktig sak. Det är jättebra att man äntligen börjar tala om sexuella trakasserier i skolorna. Om ungdomar vet att man inte ser genom fingrarna utan på riktigt ingriper, kanske man även vågar berätta om trakasserier och får dem att upphöra, säger Viviana Irving, Anna Kirvesniemi och Tuulia Heiskanen från gymnasiet Kallion lukio i Helsingfors.

Enligt jämställdhetslagen ska läroanstalter främja jämställdhet och ingripa i sexuella trakasserier. I och med reformen av jämställdhetslagen åläggs i framtiden även grundskolor att främja jämställdhet och att ingripa i sexuella trakasserier i skolan.

Ytterligare information:
jämställdhetsombudsman Pirkko Mäkinen, 0295 163 153, [email protected]
informatör Päivi Ojanperä, 0295 163 160, [email protected]

http://www.eimeidankoulussa.fi/?lang=sv
Inte i vår skola - undervisningsmaterial för skolor (15.9. på svenska ): www.eimeidankoulussa.fi/opettajalle

 

11.09.2014