Hoppa till innehåll

Jämställdhetsombudsmannen: regeringens proposition om småbarnspedagogik strider mot syftet med jämställdhetslagen (Nyhet 13.11.2015)

Den 12.11.2015 hördes jämställdhetsombudsmannen Pirkko Mäkinen av bildningsutskottet om ändringen av lagen om småbarnspedagogik samt lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn.

Sammandrag av jämställdhetsombudsmannens anförande vid hörandetillfället

Enligt regeringens proposition ska rätten till barndagvård begränsas till 20 timmar per vecka för de familjer där den ena föräldern är familjeledig eller arbetslös. Jämställdhetsombudsmannen konstaterade att barnets subjektiva rätt till småbarnspedagogik garanterar alla barn rätt till småbarnspedagogik. Småbarnspedagogik av god kvalitet är framför allt barnets rättighet och enligt jämställdhetsombudsmannen är det förenligt med barnets bästa att barnet har rätt till dagvård på heltid.

Småbarnspedagogik av god kvalitet är viktig också med tanke på jämställdheten mellan könen. Flexibla småbarnspedagogiska tjänster som är tillgängliga för alla är avgörande för att man ska kunna förena arbete och familjeliv samt förlänga arbetskarriärerna.

Kvinnor utnyttjar familjeledigheter i större utsträckning än män. Därför påverkas kvinnor mer än män av de eventuella negativa konsekvenserna av regeringens proposition. Regeringens proposition försätter i synnerhet personer i ovanliga arbetsförhållanden (bl.a. visstidsanställningar, nollarbetsavtal, uthyrd personal och ströjobb) och till exempel ensamförsörjare i en särskilt sårbar situation.

Det gällande systemet där barnet har rätt till småbarnspedagogik oavsett vad barnets föräldrar gör, möjliggör en flexibel återkomst till arbetslivet efter familjeledigheterna. Den föreslagna begränsade rätten till småbarnspedagogik är problematisk för samordningen av arbetet och familjelivet.

Regeringens proposition påverkar också situationen för personalen inom småbarnspedagogiken. Enligt bedömningen i regeringens proposition kommer antalet arbetsplatser inom småbarnspedagogiken att minska om propositionen verkställs. Eftersom största delen av personalen inom småbarnspedagogiken är kvinnor, påverkar det minskade antalet arbetsplatser kvinnor mer än män.

Vidare konstateras i propositionen att en eventuell ökning av andelen deltidsarbetande till följd av de föreslagna ändringarna påverkar förtjänstnivån för personalen inom småbarnspedagogiken, som är en låglönebransch. På grund av de större barngrupperna försämras också deras arbetsförhållanden.

I fråga om propositionens konsekvenser för jämställdheten nämns att den uppskattningsvis kommer att påverka framför allt kvinnornas situation på arbetsmarknaden och att den skulle öka ojämlikheten mellan könen. Jämställdhetsombudsmannen tycker att det är oroande att man inte har fäst någon större vikt vid bedömningen av propositionens konsekvenser för jämställdheten, trots att konsekvenserna av propositionen tycks strida mot syftet med jämställdhetslagen.

04.04.2016