Hoppa till innehåll

Jämställdhetsombudsmannen: den nya riksdagen måste trygga könsminoriteternas ställning

Fortfarande uppfylls inte jämställdheten eller de mänskliga rättigheterna för könsminoriteterna i Finland och Europa. Detta konstaterades på ett seminarium om könsminoriteternas jämställdhet och mänskliga rättigheter, som anordnades av jämställdhetsombudsmannen på 12.5.2011.

Seminariet anordnades utgående från behovet av aktuell information om könsminoriteterna och människorättsläget i Europa. Könsminoriteterna innebär transpersoner, som till exempel transkönade, transgender och transvestiter, och interkönade individer. På sista tiden har diskrimineringen av och de orealiserade rättigheterna för könsminoriteterna förts fram på bred front i Europa, bl.a. i Europarådet och Europeiska unionen.

Anförandena på seminariet hölls av Lauri Sivonen, rådgivare hos Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Tiia Aarnipuu, könsforskare och facklitterär författare, Antti Karanki, ordförande för föreningen för transpersoner Trasek ry, Minna-Maaria Lax, ordförande för transvestitföreningen DreamwearClub DWC ry och Aija Salo, generalsekreterare vid människorättsorganisationen för könsminoriteter och sexuella minoriteter SETA ry.

Jämställdhetsombudsmannen anser att det största problemet är att lagen alltjämt saknar uttryckliga bestämmelser som skulle trygga könsminoriteternas ställning. Nu verkar det som om frågan skulle framskrida. Våren 2011 godkände föregående riksdag regeringens jämställdhetsredogörelse och gav i uppdrag att inkludera könsminoriteterna i jämställdhetslagen.

Ombudsmannen har föreslagit att man i jämställdhetslagen intar bestämmelser om skydd mot diskriminering av könsminoriteter och om främjandet av en jämställd ställning för könsminoriteterna i samhället. Ombudsmannen anser att könsminoriteterna måste innefattas i lagen så att bestämmelserna gäller alla transpersoner och interkönade individer.

12.05.2011