Hoppa till innehåll

Familjevänliga föregångare: Jämställdhetsombudsmannen uppmanar arbetsgivarna att utveckla praxisen för familjeledigheter

På jämställdhetsdagen den 19 mars lanserade jämställdhetsombudsmannen en kampanj för att uppmana arbetsgivarna att utveckla god praxis för familjeledigheter.

– Familjevänlighet bidrar i hög grad till en god image som arbetsgivare. En modern arbetsgivare inser att främjande av jämställdhet på arbetsplatsen engagerar och motiverar arbetstagarna. Alla vinner på att medarbetare som återvänder från sin familjeledighet är nöjda, konstaterar jämställdhetsombudsmannen Jukka Maarianvaara.

Jämställdhetsombudsmannen vill uppmana arbetsgivarna att bli föregångare i det finländska arbetslivet genom att i samband med kampanjen lansera ett föregångartest och en symbol som tilldelas de arbetsgivare som varit bäst på att utveckla familjevänlig praxis.

I kampanjfilmerna och på webbplatsen berättar tre stora arbetsgivare om god praxis hos dem: Vanda stad, Telia och Gofore, som erbjuder digitala tjänster.

Arbetsgivarna kan testa sin egen personalpraxis på adressen www.edellakavija.fi. Testet hjälper arbetsgivare och yrkespersoner inom personalsektorn att hitta styrkorna och utvecklingsbehoven i sin egen organisation.

I testet ingår frågor om praxis för att förbättra jämställdheten bland annat vid rekrytering, vid visstidsanställningar och i samband med familjeledigheter. Testet har utformats i samarbete med Henkilöstöjohdon ryhmä – Henry ry.

Lagen förbjuder diskriminering på grund av graviditet eller familjeledighet. Jämställdhetsombudsmannen kontaktas trots det kontinuerligt särskilt av kvinnor, vars anställningsförhållande är hotat på grund av graviditet eller familjeledighet.

– Jämställdheten i arbetslivet framskrider mest effektivt om jämställdhet främjas systematiskt på alla arbetsplatser i stället för att reda ut misstankar om diskriminering i efterhand. En jämställd arbetsplats är till nytta även för arbetsgivaren, då medarbetarna är engagerade och motiverade. Ett gott rykte som arbetsgivare skapas via handlingar, säger Jukka Maarianvaara.

– Praxisen kring att förena familj och arbete är en mycket aktuell fråga som påverkar arbetsgivarens image. En förändring sker inte av sig själv, utan kräver kontinuerlig utveckling och konkreta åtgärder. Vi vill vara med och utveckla ett bättre finländskt arbetsliv, säger verksamhetsledaren för Henry ry Marita Salo.

Kampanjen kommer att synas i mars–april bland annat på Yles kanaler, på Facebook och på Twitter. En Twitter-chat ordnas fredagen den 23 mars kl. 10–11.

Mer information: 0295 666 837, [email protected]

www.twitter.com/tasaarvo_news
www.facebook.com/tasaarvovaltuutettu

#edelläkävijä #perheenpuolella

Läs mer på webben!

  • Föregångartest för arbetsgivare
  • God praxis från olika arbetsgivare
  • Checklista för smarta arbetsgivare
  • Arbetstagare, känn till dina rättigheter!

”Jag blev vald till en mer utmanande uppgift även om man visste att jag var gravid och snart skulle bli föräldraledig. Det kändes otroligt bra.” (mamma, Telia Finland)

”Ett halvt års familjeledighet gick snabbt. Alla arrangemang med arbetsgivaren kring familjeledigheten fungerade bra. Arbetsgivaren var positivt inställd och jag blev också uppmuntrad att vara familjeledig.” (pappa, Gofore)


23.03.2018