Utredning av rättspraxis angående könsdiskriminering 2008-2011
Människorättsförbundet har på uppdrag av jämställdhetsombudsmannen gjort en utredning om tillämpning i rättspraxis 2008-2011 av jämställdhetslagen och strafflagens bestämmelse om diskriminering i arbetslivet.
I utredningen har som material använts domar som berör jämställdhet mellan könen och som avkunnats av tingsrätterna, hovrätterna och högsta domstolen samt fall med anknytning till jämställdhet mellan könen som har behandlats av förvaltningsrätterna.
Vid tingsrätterna behandlades under granskningsperioden 100 tvistemål som grundar sig på jämställdhetslagen. Majoriteten av de kärande var kvinnor. Motparten var oftast en aktör inom den offentliga sektorn (i 71 fall). En misstanke om diskriminering hänförde sig i 30 fall till anställning, i 12 fall till avlöning och i 10 fall till avslutande eller uppsägning av anställningsförhållande. Enligt jämställdhetslagen utdömdes gottgörelse i 16 fall. Gottgörelsens lägsta belopp var 300 euro och det högsta 15 000. Dessutom nåddes i 18 mål en förlikning som ledde till ersättningar på 2 000-12 000 euro.
Tingsrätterna avgjorde åren 2008-2011 sammanlagt 19 arbetsdiskrimineringsärenden i vilka misstanke om diskriminering hänförde sig till kön. Största delen av dessa ärenden gällde uppsägning eller avslutande av anställningsförhållande. I de flesta fall avkunnades en fällande dom.
Diskriminering på grund av graviditet tycks fortfarande vara ett problem. I de tvistemål som grundar sig på jämställdhetslagen handlade det i 17 fall om graviditet och i de ärenden som handlades på grundval av strafflagens förbud mot diskriminering i arbetslivet gällde 13 fall graviditet. Under granskningsperioden, närmare bestämt 2011, gavs även det första domstolsutslaget om diskriminering av en transsexuell medarbetare.
Förvaltningsrätterna behandlade 2008-2011 sammanlagt 144 fall som hänför sig till jämställdhet. Av dessa fall gällde 120 besättande av tjänst och 12 val av ledamöter i kommunala organ eller sammansättning av kommunala organ. De flesta av dem som överklagade besluten var kvinnor (82, män 59). Enligt förvaltningsrätterna hade brott mot jämställdhetslagen begåtts i 20 fall, medan 12 överklaganden lämnades obehandlade eller avskrevs.
Högsta domstolen gav under granskningsperioden sitt utslag i tre mål som gällde jämställdhet mellan män och kvinnor. Målen gällde ett kvinnoprästärende, reformen av lönesystemet för domare samt sexuellt ofredande och utnyttjande. I högsta förvaltningsdomstolen har fall behandlats där en sökande eller en innehavare av en tjänst har vägrat att förrätta gudstjänst tillsammans med en kvinnlig präst.
Närmare uppgifter och beskrivningar av rättsfallen kan hämtas i utredningen (finns endast på finska):
Tasa-arvolain ja rikoslain työsyrjintäsäännöksen soveltaminen oikeuskäytännössä vuosina 2008-2011.pdf (580.4 kt )
27.06.2012