Hoppa till innehåll

Misstanke om diskriminering vid anställning på jordgubbsfarm (TAS 250/2013, utfärdat 25.11.2013)

Jämställdhetsombudsmannen har på eget initiativ tagit upp för utredning anställningsförfarandet som tillämpats på en jordgubbsfarm. En pojke som hade sökt sommarjobb på farmen hade fått följande svar per textmeddelande, "jag anställer främst flickor eftersom jag av erfarenhet vet att de är snabbare plockare".

Jordgubbsfarmen har i sin utredning till jämställdhetsombudsmannen konstaterat att den inte behandlar flickor och pojkar olika som arbetssökande och har räknat upp könsneutrala kriterier på vilka valet grundar sig. Dylika kriterier är bland annat ålder, möjligheten att ta sig till arbetsplatsen den tid som arbetsgivaren anger, ivrighet, möjlighet att förbinda sig till ett arbetsförhållande på cirka tre veckor samt den bild arbetsgivaren får av den unga på basis av intervjun. Trots det konstateras det i bärgårdens e-postmeddelande att man anställer främst flickor och motiveringen är att flickorna är snabbare bärplockare än pojkarna. Ur den givna utredningen till jämställdhetsombudsmannen framgick det också att man i praktiken anställer flickor. Enligt utredningen har flickor under årens lopp visat sig vara skickligare och mera pålitliga än pojkar. Pojkarna har för sin del konstaterats vara mera intresserade av att störa flickorna än av att plocka jordgubbar och deras arbetsprestation sägs vara avsevärt lägre än flickornas.

Jämställdhetsombudsmannen konstaterade i sitt utlåtande att jämställdhetslagen inte begränsar arbetsgivarens rätt att välja den person han eller hon anser vara bäst för uppgiften. Jämställdhetslagen kräver att anställningsförfarandet bygger på en saklig och objektiv bedömning av de sökandes meriter och att arbetstagaren inte väljs utan grund enligt kön.

Vid anställningen kan man på ett godtagbart sätt fästa uppmärksamhet vid de sökandes personliga egenskaper. Bedömningen av de sökandes egenskaper får dock inte bygga på allmänna generaliseringar om ett visst kön. En dylik generalisering är till exempel det att man inte väntar sig att personer av ett annat kön kan klara vissa arbetsuppgifter. Om den missgynnsamma behandlingen av en person som söker anställning bygger på att han eller hon representerar ett visst kön, som tillfogas ofördelaktiga egenskaper av dem som beslutar om valet, kan handlingssättet anses bero på könet och det är direkt diskriminering som förbjuds i jämställdhetslagen.

Jämställdhetsombudsmannen anser på basis av utredningen hon erhållit att det verkar som om ovan beskrivna generaliseringar av flickor och pojkar och deras färdigheter och egenskaper ges stor vikt vid valet av bärplockare. Jämställdhetsombudsmannen uppmanade jordgubbsfarmaren att revidera sin praxis vid anställning och i fortsättningen säkerställa att både flickor och pojkar behandlas som individer och inte som representanter för sitt kön när de söker arbete.

27.05.2014