Hoppa till innehåll

Utlåtande till finansministeriet om arbetsgruppens ledningsgrupps mellanrapport om reformering av personbeteckningen (VM068:00/2017; TAS 546/2018, utfärdat 5.2.2019)

I sitt svar på begäran om utlåtande som lämnats av finansministeriet granskar jämställdhetsombudsmannen frågan enligt sina befogenheter inom jämställdhet mellan könen. Jämställdhetsombudsmannen konstaterade att det är bra att det inte i någon av de modeller som presenteras i mellanrapporten längre framgår personens juridiska kön av personbeteckningen.

Detta förebygger diskriminering på grund av könsidentitet eller kön och förbättrar integritetsskyddet för transpersoner och interkönade personer. En annan fördel om man slopar anteckningen om kön i personbeteckningen är att transkönade personer inte längre skulle behöva en ny personbeteckning i samband med juridiskt fastställande av kön och då inte heller förnya till exempel sina identitetsbevis och arbets- och studieintyg.  Också interkönade personer skulle ha nytta av att det juridiska könet inte framgår av personbeteckningen.

Jämställdhetsombudsmannen understöder att könet inte längre i framtiden framgår av personbeteckningen och identitetsbevis. Det är ändå viktigt att uppgifter om personers juridiska kön, som för tillfället är man och kvinna, fortfarande finns sparade till exempel i befolkningsdatasystemet och andra personregister och att uppgifterna finns tillgängliga i de situationer då man behöver veta en persons kön. 

Uppgifter om kön är viktiga till exempel då man följer upp kvinnors och mäns ställning i samhället och när man utifrån detta planerar och genomför samhällspolitiska åtgärder. Uppgifterna behövs för att föra statistik och för forskning. Uppgifter om kön behövs också i arbetet med att främja jämställdheten mellan kvinnor och män. Det finns många situationer där det är av betydelse att känna till kön och det är viktigt att dessa uppgifter då finns och att de vid behov finns att tillgå. 

21.02.2019