Hoppa till innehåll

Möjlighet också för pappor att arbeta eller studera under perioden med föräldrapenning (TAS 234/2014, utfärdat 30.7.2014)

Jämställdhetsombudsmannen har upprepade gånger kontaktats om villkoren för beviljande av föräldrapenning. Papporna har i regel inte haft rätt att arbeta eller studera under perioden med föräldrapenning. Enligt de gällande bestämmelserna i sjukförsäkringslagen (1224/2004) har pappan i regel rätt till föräldrapenning bara om han deltar i barnets vård, och inte förvärvsarbetar under tiden. Bara om pappan ensam ansvarar för barnets vård har han medan han förvärvsarbetar rätt till föräldrapenning. Mamman däremot behöver inte vara borta från arbetet för att få föräldrapenning. Om mamman samtidigt förvärvsarbetar utbetalas minimibeloppet av föräldrapenningen till henne.

Om båda föräldrarna förvärvsarbetar kan de sinsemellan komma överens om till vem föräldrapenningen utbetalas. Om båda föräldrarna har kommit överens om deltidsarbete med sina arbetsgivare och de sköter sitt barn själva har båda samtidigt rätt till partiell föräldrapenning.

Rätten till föräldrapenning bestäms då på olika grunder för pappor och mammor. Förmånen betalas i regel inte till pappor medan de jobbar. Föräldrarna har särbehandlats också när mamman eller pappan studerar på heltid under förmånsperioden. En pappa som studerar på heltid har i regel inte haft rätt till föräldrapenning, medan en mamma har haft rätt till föräldrapenning också under studietiden.

Jämställdhetsombudsmannen har upprepade gånger tagit ställning till ovan nämnda reglering. Männen har i fråga om villkoren för beviljande av föräldrapenning försatts i ogynnsam ställning i sjukförsäkringslagen direkt på grund av kön, vilket uppfyller kriterierna för direkt diskriminering på grund av kön. Enligt jämställdhetsombudsmannens uppfattning har den gällande bestämmelsen varit problematisk inte bara med avseende på jämställdhetslagen utan också med avseende på förbuden mot diskriminering och skyldigheterna att främja jämställdheten i grundlagen.

Jämställdhetsombudsmannen har bett social- och hälsovårdsministeriet att vidta åtgärder för att ändra sjukförsäkringslagen så att pappor inte försätts i en sämre ställning än mammor vad gäller villkoren för att få föräldrapenning på grund av kön.

Våren 2014 gav statsrådet en regeringsproposition till riksdagen om ändring av sjukförsäkringslagen och lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner (RP 63/2014). Propositionen angrep också det ovan beskrivna problemet som en del av den mer omfattande ändringen av sjukförsäkringslagen. Ändringarna ger i fortsättningen också pappan, på samma sätt som mamman nu, rätt till föräldrapenning under den tid han arbetar eller studerar. När lagen träder i kraft betalas minimibeloppet av föräldrapenningen till pappan under den tid han arbetar eller studerar på samma sätt som till mamman.

Lagen om ändring av sjukvårdslagen (678/2014) stadfästes den 22 juli 2014 och den träder i kraft den 1 januari 2015.

 

14.10.2014