Misstanke om diskriminering på grund av graviditet vid rekrytering (TAS/ 543/2023, utfärdat 25.1.2024)

Person A bad jämställdhetsombudsmannen utreda om det vid rekrytering förekommit diskriminering på det sätt som jämställdhetslagen förbjuder då arbetsgivaren drog tillbaka sitt arbetserbjudande efter att ha blivit medveten om A:s familjeansvar. Arbetsgivaren hade per e-post frågat den sökande om barnens antal, deras ålder och frågat om A har för avsikt att skaffa fler barn. Arbetsgivaren hade därefter dragit tillbaka det arbetserbjudandet som gjorts. 

Bedömning av ärendet

Jämställdhetslagen förbjuder diskriminering på grund av graviditet, förlossning, föräldraskap och familjeansvar. Vid bedömning av vilka frågor som är tillåtna vid en anställningsintervju är det utifrån jämställdhetslagens synvinkel viktigt att arbetsgivaren inte försätter de sökande i ojämlik ställning utifrån ovan nämnda grunder. Vid en anställningsintervju är det förbjudet att bland annat fråga om familjeförhållanden, graviditet, planer om att skaffa barn, barnens antal eller hur barnens vård ordnats. Dessa frågor kan inte tillåtas vid en intervju ens i sådana fall där det är frivilligt att besvara frågorna. Undantag kan utgöras i situationer där moderns eller fostrets hälsa kunde äventyras i arbetet. Arbetsgivarens frågor om graviditet och familjeförhållanden kan ge upphov till misstanke om diskriminering. Om det finns misstanke om diskriminering ska arbetsgivaren kunna bevisa att den sökandes graviditet, föräldraskap eller familjeansvar inte påverkade anställningsbeslutet.

Av den utredning som gjordes framgick det att arbetsgivaren i samband med rekryteringen frågade om A:s familjesituation och uttryckte sin oro över A:s vård av barn och eventuella framtida graviditet. Arbetsgivaren motiverade i sina meddelanden till A tillbakadragandet av arbetserbjudandet med dessa farhågor. Det uppstod en misstanke om diskriminering i ärendet. Jämställdhetsombudsmannen ansåg att arbetsgivarens faktiska orsak att inte anställa A var familjeasvar och arbetsgivarens antaganden om A:s familjesituation. Arbetsgivaren framställde ingen sådan bevisning på grundval av vilka jämställdhetsombudsmannen skulle ha kunnat konstatera att den sökandes graviditet, föräldraskap och föräldraansvar inte skulle ha påverkat anställningsbeslutet. Jämställdhetsombudsmannen konstaterade därmed att arbetsgivaren hade diskriminerat A på ett sätt som är förbudet enligt jämställdhetslagen. 

Jämställdhetsombudsmannen främjade förlikning i ärendet och parterna fick till stånd en uppgörelse i godo. 

07.05.2024